Рецепта

Агнешко за праниците!

prep-time-icon

1 ч. 40 м.

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-easy

Средна

prep-time-icon

1 ч. 40 м.

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-easy

Средна

Продукти:

  • Агнешко бутче - 2 кг
  • Чесън - 3 скилидки
  • Краве масло - 20 г
  • Свеж розмарин - 3 клонки
  • Розова хималайска сол – 1 ч. л.
  • Черен прясно смлян пипер - на вкус

По правило цялото семейство се събира за светлия празник Великден или за Гергьовден. Агнешкото е основното ястие на празничната българска трапеза. Това е древна традиция, запазена от българите и до днес.

 

Начин на приготвяне:

Измийте месото и го подсушете. Месото трябва да бъде със стайна температура. Загрейте фурната до 200* С.

 

Сложите маслото в купа. Чесънът се настъргва фино, вземат се само листата на розмарина и се нарязват много фино. След това добавете чесън и розмарин към маслото, добавете сол и прясно смлян пипер. Разбъркайте добре с вилица.

 

Направете пробивни разрези по цялото парче. Размерът им трябва да бъде такъв, че пръстът да влезе там. Нанесете масло с розмарин и чесън от всички страни, опитвайки се да влезе и в разрезите.

 

Прехвърлете агнешкото в дълбока тава за печене и покрийте с фолио, поставете във фурната. Маслото ще се нагрее и ще проникне в месото. След 30 минути отстранете фолиото и печете още 50-60 минути (средно печене) или както искате. Извадете готовото месо от фурната, покрийте с фолио и оставете да „почива“ за 10-15 минути.

 

Сервирайте добре с печени картофи със сметана, пресни зеленчуци или кускус.