reading-time-icon

Време за четене: 2

Продукти:

  • кафяв ориз Даверт БИО - 200 г
  • моркови - 2 бр
  • червен сладък пипер - 100 г
  • зелеви листа - 5-6 бр
  • гъби - 100 г
  • червен лук - 3 бр
  • сусам - 80 г
  • чесън - 2 скилидки
  • джинджифил - 20 г
  • люто чили на вкус
  • соев сос 30 г
  • зехтин – 30 г
  • сол и черен пипер на вкус

Кафяв ориз БИО

 

Хималайски басмати

 

Този сорт се отглежда в подножието на Хималаите, в северната част на Индия. Смята се, че уникалните вкус и аромат на този сорт ориз се дължат на специалната почва, климатичните особености и дори въздуха в региона. Кафявият ориз претърпява минимална обработка, което позволява на зърното да запази черупката си с трици, която запечатва всички витамини и полезни хранителни вещества вътре. Яденето на кафяв ориз редовно понижава холестерола. Лекарите традиционно препоръчват кафяв ориз за диабет тип 2, тъй като диетичните му фибри понижават кръвната захар. Оризът съдържа фолиева киселина, която помага да се поддържат нивата на захарта в нормални граници. Комбинация от кафяв ориз и сезонни зеленчуци придава на ястието уникален вкус.

 

Метод на приготвяне на Кафяв ориз със зеленчуци и гъби

 

Изплакнете кафявия ориз в студена вода, докато водата се избистри. Сварете ориза, докато омекне.

Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на тънки ивици. Нарежете гъбите на парчета, нарежете скилидките чесън и джинджифила на ситно.

Загрейте зехтина в тиган, добавете чесън, джинджифил, лук, моркови, червени чушки, чили, залейте със соев сос и гответе няколко минути.

След това добавете нарязаните гъби към тигана. Гответе още няколко минути, след това добавете ориза и сусам. Разбъркайте всичко добре и оставете да къкри, докато оризът поеме всички сокове. Добавете сол и черен пипер на вкус.