Рецепта

Крамбл с ягоди – пролетно настроение!

prep-time-icon

60 мин

portions-icon

6 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-easy

Средна

prep-time-icon

60 мин

portions-icon

6 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-easy

Средна

Продукти:

  • ягоди – 400 г
  • захар – 130 г
  • царевично нишесте - 1,5 с. л
  • Рикота - 250 г
  • захар – 200 г
  • брашно – 240 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л
  • сол - 1/4 ч.ч
  • краве масло – 110 г
  • яйце - 1 бр
  • ванилова захар - 1/2 ч.л

От английски „crumble“ буквално се превежда като „трохичка“ или „рушане“. Това е традиционен британски десерт. Само по себе си крамбл не е много сладко, така че може да се сервира не само за десерт, но и сутрин за закуска.

 

Начин на приготвяне на крамбл с ягоди

 

В купа смесете захар, брашно, бакпулвер и сол. В тази брашнена смес на едро ренде настържете много студено краве масло и разтрийте бързо с пръсти, докато се получат трохи.

 

Разбийте отделно яйцето и ваниловата захар и смесете с рикотата.
Изплакнете ягодите с вода и подсушете добре с хартиена кърпа. Обелете и нарежете на кубчета. След това разбъркайте ягодите със захар и царевично нишесте.

 

Поставете половината от брашнената смес в тавата за печене, отгоре с подготвени ягоди, след това със смес от рикота и яйца. Отгоре разпределете равномерно останалата брашнена смес. Поставете във фурната на 180 градуса за 45-50 минути. Печете до златисто кафяво. Извадете готовата торта от фурната и оставете да се охлади напълно в тавата. След това прехвърлете в чиния и сервирайте с топка сладолед.