Рецепта

Лятна супа от коприва

prep-time-icon

30 мин

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-easy difficulty-easy

Лесна

prep-time-icon

30 мин

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-easy difficulty-easy

Лесна

Продукти:

  • Коприва 500 г
  • Киселец 300 г
  • Лук 30 г
  • Пшенично брашно 35 г
  • зехтин 80 мл
  • Заквасена сметана 150 г
  • Яйчен жълтък 5 броя
  • Нарязан магданоз 20 г
  • Вода ¾ л
  • Хималайска розова сол на вкус
  • Заквасена сметана – 2 с.л.

Хората отдавна са оценили полезните свойства на листата на копривата и науката ги потвърждава: витамин С в нея е 4 пъти повече, отколкото в портокалите и лимоните, каротинът – повече, отколкото в морковите. Копривата подобрява сърдечната дейност, стимулира метаболизъм в организма. Високото съдържание на каротеноиди има благоприятен ефект върху функциите на органите на зрението, предпазва тъканите от липса на кислород и премахва тъмните кръгове под очите.

 

КАК ДА ГОТВЯ:

 

1. Изплакнете младата коприва, залейте с вряла вода за 3 минути, след което изцедете водата. След това нарежете на ситно.
2. Нарежете лука на ситно, задушете в масло в тенджера, добавете нарязана коприва към него и оставете да къкри, докато омекне. След това сложете киселеца, затворете тигана с капак и оставете да къкри 10-12 минути.
3. Сотирайте брашното в масло, след това добавете гореща вода и разбъркайте добре и добавете в тенджера със супа. Добавете вода в тенджера и оста-
вете да заври.
4. В купа смесете жълтъците със заквасена сметана и добавете към супата. Варете на слаб огън в продължение на 1 минута, като не позволявате да за-
врят.
5. Преди сервиране сложете в супата ситно нарязан магданоз и заквасена сметана.