Рецепта

Октопод по португалски

prep-time-icon

2 часа

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-hard

Трудна

prep-time-icon

2 часа

portions-icon

4 порции

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-hard

Трудна

Продукти:

  • октопод 1,5 кг - 2 кг
  • чесън - 1 глава
  • лук -2 глави
  • дафинов лист - 5 бр.
  • бахар – 5-7 зърна
  • прясна мащерка - 3-5 стръка
  • смлян черен пипер на вкус
  • чери домати -100 г
  • зехтин - 2 супени лъжици
  • бяло вино - 50 мл

Начин на приготвяне на Октопод по португалски

 

Изплакнете добре пресният октопод с вода. Подсушете с хартиени кърпи. Обелете лука, нарежете на пръстени. Обелете и нарежете чесъна на клинове. Подсуеният октопод го намажете със зехтин и поръсете с черен пипер. Не солете! Поставете лука върху фолиото, сложете октопода отгоре, сложете дафиновия лист, скилидките чесън, мащерката, бахара, чери доматите отгоре, добавете бяло вино.
Увийте плътно октопода във фолио, за да не изтекат сокове по време на готвене. Поставете във фурната за 30 минути при температура 200-220 градуса. След това намалете температурата на 180-200 градуса и печете още 40-80 минути, в зависимост от големината на октопода. След това отворете фолиото и печете още 10 минути на 220 градуса за златистокафява коричка. Готовият октопод може да се осоли на вкус. Октоподът може да се сервира с печени картофи или зеленчуци.