reading-time-icon

Време за четене: 3

Продукти:

  • Портокал - 1 бр.
  • Сухо бяло вино - 50 мл
  • Чесън - 2 скилидки
  • Лаврак - 2 цели риби (400/600 гр 1 бр.)
  • Зехтин
  • Фенел - 2 бр.
  • Домати чери – 12 бр.
  • Маслини без костилка ПИКАРДО И САВОРЕ - 80 г
  • Розова хималайска сол
  • прясно смлян черен пипер на вкус

Фенел – чудното растение

 

Може би сте чували за фенел като аромат в самбука и абсент. Но освен това фенелът има много полезни и лечебни свойства и почти няма противопоказания. Ароматът му напомня на анасон, но с по-топли и по-дървесни нюанси. Цялото растение фенел е годно за консумация, включително луковицата, семената, стъблото и листата. Една бройка също осигурява 969 mg калий, или 27% от препоръчителния дневен прием. Калият е от решаващо значение за понижаване на кръвното налягане, както и за поддържане на баланса на течностите. Високото съдържание на фибри и калий правят фенелът супер храна за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на холестерола и кръвното налягане. Добавянето на фенелът към вашата диета може да помогне за балансиране на нивата на pH в тялото ви, особено в стомаха ви, и може да намали рефлукса след хранене.

Портокаловият сок и кората деликатно овкусяват клиновете от фенел. Сервирайте тази леко сладка гарнитура с печен лаврак или ципура

 

Начин на приготвяне на сардински лаврак с фенел:

 

Загрейте фурната до 200ºС. Изплакнете рибата, изсушете я върху салфетка, намажете със зехтин. Натрийте рибата със сол и черен пипер, както отвън, така и отвътре.

 

Нарежете фенела на филийки с дебелина 1 см, залейте със зехтин и сол. След това добавете фенел, маслини и домати чери в тавата.

 

Поставете рибата в средата, добавете вино и сок от половин портокал. Нарежете другата половина на портокала на клинове и поставете върху фенела. Поставете тавата за печене на средното ниво на фурната и печете 25 минути (времето зависи от дебелината на рибата).