Рецепта

Сос Ромеско – гордостта на каталунската кухня

prep-time-icon

20 мин

portions-icon

2 порции

difficulty-hard difficulty-easy difficulty-easy

Лесна

prep-time-icon

20 мин

portions-icon

2 порции

difficulty-hard difficulty-easy difficulty-easy

Лесна

Продукти:

  • Консервирани домати със собствен сок - 300 г
  • Червен винен оцет - 1-2 супени лъжици
  • Червена чушка – 500 г
  • Бадемово брашно – 180 г
  • Чесън - 1 глава
  • Люта чушка - 1 брой
  • Сух пушен червен пипер - 1 с.л.
  • Зехтин extra virgin – 50 г
  • Сол и черен пипер на вкус

Казва се, че сосът ромеско е изобретен от рибарите в каталунската провинция и първоначално се е сервирал с риба и морски дарове. С течение на времето той толкова се харесал на хората, че те започнали да го съчетават с месни ястия и картофи. Romesco е идеален за деликатна бяла риба или морски дарове. Може да са лаврак, треска или дорадо. Той върви добре с всякакви зеленчуци на скара или печени на фурна. Също така сосът ромеско се съчетава добре и с месо с подчертан ярък вкус (говеждо, патица, агнешко)

 

Как да приготвите сос Ромеско

 

Изпечете червена чушка във фурната, след това отстранете люспата и отстранете семената. Печете главата чесън във фурната, докато омекне и обелете. Разбийте печените чушки и домати в блендер на пюре. След това добавете сол, добавете бадемово брашно, чесън, сух пушен червен пипер и смелете всичко в хомогенна маса. Накрая изсипете 2 супени лъжици зехтин extra virgin и оцет и разбийте още малко. Прехвърлете в хубава чаша и сервирайте.