prep-time-icon

120

portions-icon

8-10

difficulty-hard difficulty-hard difficulty-hard

Трудна

Тарт Татен не е просто класически ябълков пай, а е френска интерпретация и иконична рецепта за карамелизирани ябълки и хрупкава, маслена коричка. Изглежда доста рустик и най-често се приготвя вкъщи – с блестящи ябълки, леко грубоват вид – това наистина е перфектният френски десерт. Още по-вкусен е сервиран топъл или с топка сладолед.

Днес обаче ви го представяме в различен прочит, а именно с праскови. Разбира се, бихте могли да заложите на класиката и да изпълните рецептата с ябълки, но предложението с праскови е също толкова примамливо и ароматно. Карамелът от кокосова захар ще ви спечели с аромат и сладост.

Време за приготвяне: 2 часа

Трудност: трудна

Порции: 8-10

Поръчай всички необходими продукти от тук за Варна

Поръчай всички необходими продукти от тук за Бургас

Поръчай всички необходими продукти от тук за София

 

Съставки:

Основа:

  • 200 г овесено брашно (или друго по избор, например пълнозърнесто)
  • 80 г масло на кубчета
  • 1 яйце
  • 20 г кокосова захар
  • ½ ч.л. сол

Пълнеж:

  • 5-6 праскови (в зависимост от размера)
  • 50 г масло
  • 100 г кокосова / тръстикова захар
  • ½ ч.л. сол
  • ванилия

Приготвяне:

  1. Смесете съставките за основата в купа и добавете маслото като го нарежете на малки парчета и го размесите с ръце, докато се затопли, разтопи и стане еднородна смес;
  2. Оставете в хладилник, за да стегне;
  3. Ако имате изцяло метален тиган, който може да влиза във фурната използвайте него, но може да използвате и форма за пай;
  4. Загрейте маслото на средна степен и добавете захарта и ванилията;
  5. Когато се разтопи, добавете солта и ванилията и оставете на по-слаб котлон, за да се получи захарен сироп, който да започне да се сгъстява;
  6. Нарежете прасковите на парчета – на 4 или 6 в зависимост от размера;
  7. Наредете в съда и след това залейте с леко охладения сироп;
  8. Разточете тестото в кръгла форма. Ако ви е трудно да работите с него, използвайте кухненско фолио и хартия и така го преместете върху прасковите, за да ги покрие;
  9. Направете няколко прореза с нож или вилица;
  10. Притиснете в краищата, за да “подпъхнете” самото тесто;
  11. Изпечете на 180 градуса за около 30 минути или до хубав златен загар;
  12. След като извадите десерта от фурната, изчакайте да се охлади преди да го обърнете, защото в противен случай карамелът ще се разтопи – преценете спрямо това дали отстрани се вижда разтечена част;
  13. Може да оставите за известно време в хладилник, докато се стегне;
  14. Обърнете внимателно в чиния;
  15. Може да сервирате с топка сладолед.

Да ви е сладко 🙂