Рецепта

Телешки Джолан / Особуко с Лук и Червено Вино

reading-time-icon

Време за четене: 3

reading-time-icon

Време за четене: 3

Продукти:

  • 2 шайби телешки джолан с кост
  • 2-3 моркова
  • 2 глави лук
  • други зеленчуци по желание: глава целина
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл червено вино
  • 300 мл телешки костен бульон и 200 мл вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 3 с. л. масло

Особуко (Ossobuco) е класическа италианска рецепта и най-общо казано представлява бавно готвен телешки джолан. Трикът е, че се приготвя много бавно, за да може месото да се разпада. Прекрасно е в комбинация със сезонни и кореноплодни зеленчуци, както и чаша червено вино.

Месото се разпада деликатно и се топи в устата – перфектното ястие за студените дни, което автоматично ще ви пренесе в Италия.

 

Приготвяне:

  • Обелете морковите и нарежете на по-едри парчета.
  • Обелете лука и нарежете на шайби, а чесъна на дребно.
  • Ако джоланът е по-голям и няма кожа, може да го вържете с канап или конец, за да не се разпадне. Натрийте добре със сол и черен пипер.
  • Загрейте маслото в тиган и запечатайте месото от двете страни.
  • След това в мазнината добавете лука и чесъна и задушете за 2-3 минути, докато пуснат аромат и хванат загар.
  • Прехвърлете зеленчуците и месото в тава.
  • Полейте с бульона, водата и виното.
  • Завийте с фолио или с капак.
  • Гответе на около 150-160 градуса за 2,5 – 3 часа – в зависимост от самото месо и размера му, времето може да варира.
  • След като месото е готово може да го поръсите с гремолата от ситно нарязан магданоз, лимонова кора и чесън.
  • Сервирайте върху задушения лук, по желание картофено пюре или ориз и залейте със соса, който е останал.
  • Не забравяйте и чаша червено вино.

Добър апетит!