Рецепта

Трио Разядки – Хумус, Гуакамоле и Чеснова

reading-time-icon

Време за четене: 5

reading-time-icon

Време за четене: 5

Разядките са чудесно предястие – приготвят се лесно и бързо, в тях може да скрием допълнителни зеленчуци за витамини и минерали, а ароматите им винаги са уникални, благодарение на любимите подправки.

Представяме ви трио разядки – хумус с печени моркови и куркума за противовъзпалителни свойства – чудна подправка за студените месеци. Класическо гуакамоле с авокадо за полезни мононенаситени мазнини, които се грижат за здравето ни. И чеснова разядка в два варианта – класическа и веган за подсилване на имунитета с чесън, който в тази рецепта е предварително изпечен, което го прави супер ароматен.
Рецептите отново са дело на Ани от healthylicoius.bg.

 

Хумус с печени моркови

Време за приготвяне: 10 минути + 40 минути подготовка

Трудност: лесна

Порции: 5

Разядка хумус със печени моркови

Съставки:

  • 500 г нахут
  • 200 г (2-3 бр) моркови*
  • 50 г зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • сока на ½ лимон
  • 3 с. л. сусамов тахан
  • 2 ч. л. сол 
  • 1 с. л. пушен пипер
  • 1 с. л. сумак
  • 1 ч. л. куркума

* морковите могат да се заменят със сладък картоф

 

Приготвяне:

  1. Измийте и подсушете морковите, наредете ги върху хартия за печене и залейте с малко зехтин или друга мазнина по избор. Изпечете в предварително загрята фурна до готовност (докато са меки и имат лек загар)
  2. Блендирайте нахут от консерва (или предварително сварен) заедно с морковите
  3. Добавете зехтин, чесън, сока на ½ лимон, тахана и подправките
  4. Блендирайте до хомогенна консистенция
  5. Сервирайте с пушен червен пипер, зехтин и брускети

 

Гуакамоле

 

Време за приготвяне: 15 минути

Трудност: лесна

Порции: 4

разядка гуакамоле

Съставки:

  • 3 бр. авокадо
  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • сока на ½ лимон
  • шепа магданоз
  • сол
  • черен пипер

 

Приготвяне:

 

  1. Блендирайте или намачкайте авокадото 
  2. Нарежете домата на кубчета, а магданоза на ситно
  3. Нарежете лука на много ситно или блендирайте, ако не искате да се усеща
  4. Добавете подправките и разбъркайте добре
  5. Сервирайте с още магданоз

 

Чеснова разядка – веган

Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути подготовка

Трудност: лесна

Порции: 5

Чеснова разядка в два варианта - веган и класическа

Съставки:

  • 4-5 скилидки чесън
  • 150 г кашу (или орехи)
  • 100 мл растително мляко по избор (например овесено)
  • 3 с. л. хранителна мая
  • 2 ч. л. сол 
  • сока на ¼ лимон
  • щипка черен пипер
  • 1 малък стрък розмарин

 

Приготвяне:

 

  1. Накиснете кашуто в млякото
  2. А през това време изпечете 1 глава чесън във фурна за около 20 минути или докато омекне (може да използвате и пресен, но печеният има по-хубав аромат и вкус)
  3. Блендирайте кашуто, млякото и чесъна и до фина консистенция
  4. Добавете хранителна мая и подправки и блендирайте
  5. Сервирайте с брускети и розмарин

 

Чеснова разядка – класическа

Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути подготовка

Трудност: лесна

Порции:  5

Класическа чеснова разядка по рецепта от блога на Паркмарт

Съставки:

  • 4-5 скилидки чесън
  • 150 г кисело мляко 
  • 50 г заквасена сметана / извара или катък
  • 2 ч. л. сол 
  • сока на ¼ лимон
  • щипка черен пипер
  • 1 шепа копър

 

Приготвяне:

 

  1. Изпечете 1 глава чесън във фурна за около 20 минути или докато омекне (може да използвате и пресен, но печеният има по-хубав аромат и вкус)
  2. Блендирайте чесъна с лимоновия сок и копъра
  3. Смесете киселото мляко със сметаната и добавете блендираната смес подправки
  4. Разбъркайте добре
  5. Сервирайте с брускети