Началоarrow rightРецептиarrow right
БЕЗГЛУТЕНОВО РУЛО С МАЛИНИ И КРЕМ МАСКАРПОНЕ

БЕЗГЛУТЕНОВО РУЛО С МАЛИНИ И КРЕМ МАСКАРПОНЕ

Featured Image

Необходими продукти:

Порции: 10

яйца
3 броя
бадемово брашно
80 г
тръстикова захар
100 г
маскарпоне
1 голяма опаковка
малини
портокалова есенция или етерично масло

БЕЗГЛУТЕНОВО РУЛО С МАЛИНИ И КРЕМ МАСКАРПОНЕ

ТРУДНОСТ
Средна
ВРЕМЕ
30 мин + 3 часа охлаждане
ПОРЦИИ
10

Изключително свеж десерт без глутен с аромат на портокал и малини. Само няколко съставки – лек и пухкав блат с пълнеж от свежо маскарпоне в комбинацията на леко киселеещи малини – перфектната комбинация на вкусове за пролетта!

Ето какво ще ви е необходимо, за да приготвите рулото с малини и маскарпоне:

  • 3 яйца
  • 80 г бадемово брашно
  • 100 г тръстикова захар*
  • 1 голяма опаковка маскарпоне**
  • малини***
  • портокалова есенция или етерично масло

* може да се замени с кокосова или друга, но цветът ще стане по-тъмен
** може да се замени с кокосова сметана
*** може да се заменят с ягоди

 

А ето как да приготвите самото руло:

  • Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
  • Разбийте белтъците на сняг с миксер – отнема няколко минути – използвайте напълно суха метална купа.
  • Добавете 50 г захар към белтъците, когато са започнали да стягат и бъркайте, докато станат лъскави и сместа е гъста.
  • Добавете останалите 50 г захар към жълтъците и разбъркайте с миксер, докато леко бухнат.
  • Започнете да добавяте бавно част от бадемово брашно към белтъците, като редувате с сместа от жълтъци и разбърквате с шпатула по посока на часовниковата стрелка – използвайте метода folding, което означава да загребвате с шпатулата отдолу, а не да бъркате енергично; идеята е да влезе въздух в сместа и да внимаваме обема в белтъците да не спадне рязко.
  • Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка.
  • Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути или до лек загар.
  • Когато извадите блата, го оставете за 2-3 минути да изстине леко.
  • Използвайте кърпа от плат и завийте като руло, докато е топло.
    Идеята е блатът да изстине в тази форма, за да не се начупи при навиването след това.
  • Охладете добре до пълното му изстиване.
  • През това време разбийте маскарпонето с миксер – ако сместа ви се струва твърде гъста, добавете няколко супени лъжици мляко.
  • Добавете портокаловата есенция.
  • Нарежете малините / ягодите и добавете към сместа като леко разбъркате с лъжица.
  • Внимателно отворете рулото от кърпата и разпределете крема по средата.
  • Навийте отново, като гледате да е максимално стегнато.
  • Оставете в хладилник за кратко като рулото е стегнато в кърпата все още, за да запази форма.
  • Тъй като ще ви е останал крем, го използвайте за измазване на рулото отвън – може да направите различни розички за декорация и т.н.
  • Добавете свежи малини отгоре.

 

Руло с маскарпоне и малини без глутен

Приготвяне: