Изключително свеж десерт без глутен с аромат на портокал и малини. Само няколко съставки – лек и пухкав блат с пълнеж от свежо маскарпоне в комбинацията на леко киселеещи малини – перфектната комбинация на вкусове за пролетта!
Ето какво ще ви е необходимо, за да приготвите рулото с малини и маскарпоне:
- 3 яйца
- 80 г бадемово брашно
- 100 г тръстикова захар*
- 1 голяма опаковка маскарпоне**
- малини***
- портокалова есенция или етерично масло
* може да се замени с кокосова или друга, но цветът ще стане по-тъмен
** може да се замени с кокосова сметана
*** може да се заменят с ягоди
А ето как да приготвите самото руло:
- Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
- Разбийте белтъците на сняг с миксер – отнема няколко минути – използвайте напълно суха метална купа.
- Добавете 50 г захар към белтъците, когато са започнали да стягат и бъркайте, докато станат лъскави и сместа е гъста.
- Добавете останалите 50 г захар към жълтъците и разбъркайте с миксер, докато леко бухнат.
- Започнете да добавяте бавно част от бадемово брашно към белтъците, като редувате с сместа от жълтъци и разбърквате с шпатула по посока на часовниковата стрелка – използвайте метода folding, което означава да загребвате с шпатулата отдолу, а не да бъркате енергично; идеята е да влезе въздух в сместа и да внимаваме обема в белтъците да не спадне рязко.
- Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка.
- Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути или до лек загар.
- Когато извадите блата, го оставете за 2-3 минути да изстине леко.
- Използвайте кърпа от плат и завийте като руло, докато е топло.
Идеята е блатът да изстине в тази форма, за да не се начупи при навиването след това. - Охладете добре до пълното му изстиване.
- През това време разбийте маскарпонето с миксер – ако сместа ви се струва твърде гъста, добавете няколко супени лъжици мляко.
- Добавете портокаловата есенция.
- Нарежете малините / ягодите и добавете към сместа като леко разбъркате с лъжица.
- Внимателно отворете рулото от кърпата и разпределете крема по средата.
- Навийте отново, като гледате да е максимално стегнато.
- Оставете в хладилник за кратко като рулото е стегнато в кърпата все още, за да запази форма.
- Тъй като ще ви е останал крем, го използвайте за измазване на рулото отвън – може да направите различни розички за декорация и т.н.
- Добавете свежи малини отгоре.