С по-хладното време, идва и сезонът на кореноплодните зеленчуци. Сезонното хранене е ключово, когато решим да се храним здравословно. Тези фалафели разчупват стереотипите и към нахута добавяме цвекло и сладък картоф – те не само носят цвят,
текстура и аромат на рецептата, но и много здравословни ползи. Цвеклото е чуден зеленчук, а сладкият картоф е с още по-богат профил от обикновените и добре познати картофи. Благодарение на цвеклото, фалафелите придобиват наситен и ярък цвят, а текстурата им е още по-мека и приятна. Може да се сервират с млечен сос или с веган вариант, ако млякото се замени с йогурт от кашу.
Време за приготвяне: 40 минути + 1 час и 30 минути предварителна подготовка
Трудност: средна
Порции: ≈20 бр в зависимост от размера
ФАЛАФЕЛИ С ЦВЕКЛО И СЛАДЪК КАРТОФ
СЪСТАВКИ:
● 300 г печено цвекло (1 средно голяма глава)
● 200 г печен сладък картоф
● 300 г сварен нахут
● 2 с. л. зехтин
● 3 – 4 с. л. нахутено брашно (или кокосово брашно)
● 1 глава лук
● 1 скилидка чесън
● 3 с. л. ситно нарязан магданоз
● 2 с. л. пушен червен пипер
● 1 с. л. кимион
● 2 ч. л. сол
● 1/2 ч. л. черен пипер
ЗА СОСА:
● 100 г кокосово мляко
● 2 с. л. копър
● щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изпечете предварително цвеклото във фурна като го увиете във фолио. Изпечете сладък картоф.
Обелете изпеченото цвекло и картоф и блендирайте до хомогенна смес. Отцедете нахут от консерва или предварително сварен и го блендирайте. Смесете всички съставки в купа без брашното. Добавете подправките и разбъркайте до хомогенна смес. Добавете брашното, докато получите меко тесто, което може да се оформя с ръце – при нужда добавете повече от 3 с. л. Оформете малки топчета или кюфтенца. Наредете върху хартия за печене. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути или докато хванат лек загар. Сервирайте с млечен сос – нарежете копър и добавете към кокосовото мляко – при нужда добавете 1-2 с.л. вода, за по-рядка консистенция