Кърито е типично ястие за Индия, но се приготвя и в много други държави. То е топло ястие с ароматни и сгряващи подправки. Най-типични са куркума, кориандър, кимион, червен пипер и сминдух. В зависимост от рецептата може да се добавят и джинджифил, черен пипер, канела, кардамон, резене, индийско орехче, карамфил и други.
В България обикновено се открива като готова смес от подправки. Кърито може да е изцяло зеленчуково, но и да се добави пилешко или друго месо. В рецептата днес основни звезди са червената леща и нахута – чудесни варива и растителни източници на протеин.
СЪСТАВКИ:
- 3 моркова
- 2 сладки картофа
- 200 г червена леща
- 300-400 г нахут от консерва / буркан
- 1 кен кокосово мляко
- 1 с. л. / 10 г къри на прах
- 1 ч. л. сол (ако в къри сместа няма сол)
- 2-3 шепи бейби спанак
- 2 чаши ориз басмати
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете сладкия картоф и морковите на кубчета и сложете в тенджера, като покриете с вода. След около 5 минути добавете червената леща, докато още има вода и не е извряла – тя набъбва бързо. Варете за около 15 минути или докато омекнат зеленчуците (зависи от размера на парчетата). Добавете прецедения нахут и разбъркайте добре. Когато няма почти никаква вода, добавете целия кен кокосово мляко и кърито на прах. Разбъркайте добре. Гответе още няколко минути като внимавате да не залепва. Бъркайте докато се сгъсти (или до желаната консистенция). Почитете спанака и добавете – той омеква за секунди. Сварете ориз басмати според указанията на пакета (обикновено е 1:2 с вода). Сервирайте кърито с ориза или топъл хляб