Ньоки са традиционно италианско ястие, което се приготвя от картофи. Тази зимна версия със сос от тиква и синьо сирене е чудесна комбинация на вкусове и аромати. Това ястие ще плени сетивата ви и ще накара небцето ви да се развълнува мигновено.
Съставки:
- 1 пакет ньоки (или домашно* приготвени)
- 1 ч. л. масло гхи
Сос:
- 200 г печена тиква – може да се замени със сладък картоф
- 100 г синьо сирене (50г + 50г)
Приготвяне:
- Изпечете тиква или сладък картоф
- Сложете вода с 1 ч. л. сол да заври
- След като водата заври, сложете ньоките и варете за 3 минути или докато изплуват
- Блендирайте тиквата с 50 г синьо сирене
- Извадете с решетъчната лъжица и преместете в нагорещен тиган с 1 ч. л. масло гхи
- Запържете ги леко, за да хванат цвят
- Спрете котлона, добавете соса и разбъркайте добре
- Сервирайте като поръсите с още синьо сирене (50 г)
* за домашни ньоки:
- 100 г картофено пюре
- 150 г брашно по избор / може да се използва и нишесте от тапиока за безглутенов вариант /
- 1 ч. л. сол
- В купа смесете картофеното пюре с брашното, 1 ч. л. сол и разбъркайте добре, докато се получи меко тесто
- Разделете тестото на части и разточете с ръце върху набрашнен плот на фитили, като го разрязвате с нож на около 1 см