Началоarrow rightРецептиarrow right
Ньоки с тиква и синьо сирене

Ньоки с тиква и синьо сирене

Featured Image

Необходими продукти:

Порции: 2-3

Ньоки с тиква и синьо сирене

ТРУДНОСТ
Лесна
ВРЕМЕ
30
ПОРЦИИ
2-3

Ньоки са традиционно италианско ястие, което се приготвя от картофи. Тази зимна версия със сос от тиква и синьо сирене е чудесна комбинация на вкусове и аромати. Това ястие ще плени сетивата ви и ще накара небцето ви да се развълнува мигновено.  

Съставки:

  • 1 пакет ньоки (или домашно* приготвени)
  • 1 ч. л. масло гхи

Сос:

  • 200 г печена тиква – може да се замени със сладък картоф
  • 100 г синьо сирене (50г + 50г)

 

Приготвяне:

  1. Изпечете тиква или сладък картоф
  2. Сложете вода с 1 ч. л. сол да заври
  3. След като водата заври, сложете ньоките и варете за 3 минути или докато изплуват
  4. Блендирайте тиквата с 50 г синьо сирене
  5. Извадете с решетъчната лъжица и преместете в нагорещен тиган с 1 ч. л. масло гхи
  6. Запържете ги леко, за да хванат цвят
  7. Спрете котлона, добавете соса и разбъркайте добре
  8. Сервирайте като поръсите с още синьо сирене (50 г)

*  за домашни ньоки:

  • 100 г картофено пюре
  • 150 г брашно по избор / може да се използва и нишесте от тапиока за безглутенов вариант / 
  • 1 ч. л. сол
  1. В купа смесете картофеното пюре с брашното, 1 ч. л. сол и разбъркайте добре, докато се получи меко тесто
  2. Разделете тестото на части и разточете с ръце върху набрашнен плот на фитили, като го разрязвате с нож на около 1 см

Приготвяне: