Началоarrow rightРецептиarrow right
ПАСТА С АВТЕНТИЧНИ ИТАЛИАНСКИ СОСОВЕ

ПАСТА С АВТЕНТИЧНИ ИТАЛИАНСКИ СОСОВЕ

Featured Image

Необходими продукти:

Порции: 2

ПАСТА СИЦИЛИАНА:

паста
500 гр.
кайма
500 гр.
кромид лук
200 гр.
зеленчуков бульон
300 мл.
масло
2 с.л.
доматено пюре
3 с.л.
кашкавал
200 гр.
черни маслини
100 гр.
черен пипер
на вкус

ПАСТА АРАБИАТА:

паста
220 гр.
зехтин
колкото да покрие тигана
чесън
4 скилидки
лук
1 глава, нарязан на кубчета
пресни люти чушки
2 бр.
доматено пюре
500 мл.
сол
1 щипка
пипер и подсладител
на вкус
босилек
5 листа, нарязан на ленти

ПАСТА БОЛОНЕЗЕ:

паста
250 гр.
1 морков
1 брой
целина
1 стрък
лук
1 глава
кайма
400 гр.
чесън
1 скилидка
домати
1 буркан
червено вино,
1 ч.ч.
зехтин
3 с.л.
захар
1 ч.л.
сол
на вкус
риган
1 ч.л.
магданоз или босилек
на вкус

ПАСТА КАРБОНАРА:

паста
250 гр.
бекон
200 гр, нарязан на кубчета
яйца
2 жълтъка и 1 яйце
зехтин
2 с.л.
пармиджано
60 гр., настъргано
сол
на вкус
черен пипер.
на вкус

ПАСТА С АВТЕНТИЧНИ ИТАЛИАНСКИ СОСОВЕ

ТРУДНОСТ
Лесна
ВРЕМЕ
ПОРЦИИ
2

❤️Кой е любимият ви вид паста? – спагети, талиатели, фетучини, лингуини, пене, фарфале, букатини, капелини, папарделе или др.

❤️А кой е любимият ви сос? – Болонезе, Карбонара, Арабиата, Сицилиана или някой друг?

❤️А коя комбинация ви допада най-много?

Ключът към перфектно приготвената паста е да изберете правилния тип паста за конкретния сос:

  • Сицилиана: Този сос върви добре с плътна, заоблена паста като пене.
  • Арабиата: чудесно се съчетава със средни по размер паста като пене, ригатони или букатини.
  • Болонезе – този сос е идеален за дълги, тънки нишки паста като спагети или букатини
  • Карбонара – Пене, ригатони или фузили са отличен избор за този сос, тъй като тяхната текстура допълва кремообразността на соса, а набраздената им повърхност помага да се задържи сосът.

 

А ето и нашите предложения за рецепти:

ПАСТА СИЦИЛИАНА:
ПРОДУКТИ за 2 порции:

  • 500 гр паста,
  • 500 гр кайма,
  • 200 гр кромид лук,
  • 300 мл зеленчуков бульон,
  • 2 с.л. масло,
  • 3 с.л. доматено пюре,
  • 200 гр кашкавал,
  • 100 гр. черни маслини, черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В тиган загряваме маслото и задушаваме каймата и ситно нарязаният лук. Добавя се разреденото доматено пюре и бъркаме добре докато водата се сгъсти. Прибавят се сварената паста, бульонът и подправките. Варим около седем минути, след което ястието се наръсва с настръгания кашкавал и се поднася с маслините и листенце босилек.

ПАСТА АРАБИАТА:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 2 порции:

  • 220 гр. паста,
  • Зехтин, колкото да покрие тигана,
  • 4 скилидки чесън,
  • 1 бр. лук нарязан на кубчета,
  • 2 бр. пресни люти чушки,
  • 500 мл. доматено пюре,
  • щипка сол, пипер и подсладител,
  • 5 листа босилек на ленти.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В тиган сипете малко зехтин и загрейте на висока температура. За около задушете до златисто чесънът, лукът и чушките. Разбъркайте после доматеното пюре, солта и пипера. Намалете температурата и оставете да къкри без капак около 20 минути, докато се сгъсти. Когато са готови сварените спагети ги добавете към тигана със вече готовата смес. Добавете босилека. За финал преди сервирането може да настържете кашкавал.

ПАСТА БОЛОНЕЗЕ:
ПРОДУКТИ за 2 порции:

  • 250 гр. паста,
  • 1 морков,
  • 1 стрък целина,
  • 1 глава лук,
  • 400 г кайма,
  • 1 скилидка чесън,
  • 1 буркан домати,
  • 1 ч.ч. червено вино,
  • 3 с.л. зехтин,
  • 1 ч.л. захар,
  • сол на вкус,
  • 1 ч.л. риган,
  • магданоз или босилек.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Задушаваме лука в зехтин и след няколко минути на ситно и чесън, заедно с нарязаните на дребно кубчета морков и целина. Разбъркваме добре и добавяме каймата. Задушаваме поне 5-7 минути. След това добавяме нарязаните на дребно домати и виното. Варим на тих огън около 10 минути и след това добавяме подправките за още 5 минути. Смесваме свареното пене със соса и сервираме, поръсваме със сирене “Пармезан” и слагаме за финал босилек или магданоз.

ПАСТА КАРБОНАРА:
ПРОДУКТИ за 2 порции:

  • 250 гр.паста,
  • 200 гр.бекон нарязан на кубчета,
  • 2 жълтъка и 1 яйце,
  • 2 с.л. зехтин,
  • 60 гр. Пармиджано настъргано,
  • сол,
  • черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Сварете пастата според указанията на пакета в тенджера с вряща подсолена вода. В затопления зехтин задушете бекона, докато се зачерви добре. В дълбока купа разбийте жълтъците и яйцето и към тях добавете бекона, сиренето и поръсете с пипера и солта. Смесете готовата, изцедена, топла паста със сместа и разбъркайте.

Приготвяне:

Продукти в тази рецепта