Началоarrow rightРецептиarrow right
ПОРТОКАЛОВА ТОРТА

ПОРТОКАЛОВА ТОРТА

Featured Image

Необходими продукти:

Порции: 10-12

Основа:

сушени сливи (или други сушени плодове, например фурми)
150 гр.
вода (или друга течност: например чай, ядково мляко)
100 гр.
100 г оризово брашно
100 гр.
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л.

Желиран слой:

портокалов сок
500 мл.
кленов сироп
100 гр.
желатин / агар-агар
30 гр.

Крем:

кокосово мляко
2 кена
кленов сироп
100 мл.
кората на портокал
1 бр.
20 г желатин / агар-агар
20 гр.

Декорация:

кокосов крем
200 гр.
кленов сироп
50 гр.
кокосова захар
50 гр.
сол
1 ч. л.
кокосово мляко
50 гр.

ПОРТОКАЛОВА ТОРТА

ТРУДНОСТ
Средна
ВРЕМЕ
3+ ч
ПОРЦИИ
10-12

Ароматна и вкусна портокалова торта със зимен аромат. Перфектна комбинация на вкусове и текстури. Плътна и ароматна основа със сушени плодове, нежен кокосов крем в комбинация с портокалово желе и завършек от кокосов солен карамел. Без глутен, веган и без добавена рафинирана захар.  

ПОРТОКАЛОВА ТОРТА:

СЪСТАВКИ:

Основа:

  • 150 г сушени сливи (или други сушени плодове, например фурми)
  • 100 г вода (или друга течност: например чай, ядково мляко)
  • 100 г оризово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер

Желиран слой:

  • 500 мл портокалов сок
  • 100 г кленов сироп
  • 30 г желатин / агар-агар

Крем: 

  • 2 кена кокосово мляко
  • 100 мл кленов сироп
  • кората на 1 портокал
  • 20 г желатин / агар-агар

Декорация:

  • 200 г кокосов крем
  • 50 г кленов сироп
  • 50 г кокосова захар
  • 1 ч. л. сол
  • 50 г кокосово мляко

Начин на Приготвяне:

 

Изцедете портокалов сок и смесете 1 пакетче желатин (10 г) с 3 с. л. от сока и го оставете за 2-3 минути, докато набъбне. Поставете на котлон и загрейте, за да се разтопи. Смесете с останалия портокалов сок и кленов сироп и разпределете в малка форма с диаметър около 15 см. Оставете в хладилник, за да стегне – трябва да стане твърдо.  Блендирайте съставките за основата и изпечете във форма с диаметър 20 см на 180 градуса за 15 минути. След като портокаловата смес е стегнала и е твърда и желирана, внимателно отделете от формата и поставете в центъра на по-голямата форма, върху основата. Блендирайте съставките за крема, като отново смесите желатина с 3 с.л вода, за да набъбне, а след това го загреете. Внимателно излейте кокосовия крем около желирания портокалов слой, така че да го покрие и приберете в хладилник. Най-добре оставете за цяла нощ, за да стегне напълно. Може да използвате и по-малка форма, за да стане по-висока торта; в този случай направете желирания слой в по-малка форма, например 10 см. За карамеловия топинг, затоплете кокосов крем с кленов сироп, кокосова захар и кокосово мляко, докато стане еднородна смес и полейте тортата. Приберете в хладилник, за да стегне леко карамелът. Декорирайте с портокал и кокосово брашно за ефект “пудра захар”

 

Приготвяне: