Ароматна и вкусна портокалова торта със зимен аромат. Перфектна комбинация на вкусове и текстури. Плътна и ароматна основа със сушени плодове, нежен кокосов крем в комбинация с портокалово желе и завършек от кокосов солен карамел. Без глутен, веган и без добавена рафинирана захар.
ПОРТОКАЛОВА ТОРТА:
СЪСТАВКИ:
Основа:
- 150 г сушени сливи (или други сушени плодове, например фурми)
- 100 г вода (или друга течност: например чай, ядково мляко)
- 100 г оризово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
Желиран слой:
- 500 мл портокалов сок
- 100 г кленов сироп
- 30 г желатин / агар-агар
Крем:
- 2 кена кокосово мляко
- 100 мл кленов сироп
- кората на 1 портокал
- 20 г желатин / агар-агар
Декорация:
- 200 г кокосов крем
- 50 г кленов сироп
- 50 г кокосова захар
- 1 ч. л. сол
- 50 г кокосово мляко
Начин на Приготвяне:
Изцедете портокалов сок и смесете 1 пакетче желатин (10 г) с 3 с. л. от сока и го оставете за 2-3 минути, докато набъбне. Поставете на котлон и загрейте, за да се разтопи. Смесете с останалия портокалов сок и кленов сироп и разпределете в малка форма с диаметър около 15 см. Оставете в хладилник, за да стегне – трябва да стане твърдо. Блендирайте съставките за основата и изпечете във форма с диаметър 20 см на 180 градуса за 15 минути. След като портокаловата смес е стегнала и е твърда и желирана, внимателно отделете от формата и поставете в центъра на по-голямата форма, върху основата. Блендирайте съставките за крема, като отново смесите желатина с 3 с.л вода, за да набъбне, а след това го загреете. Внимателно излейте кокосовия крем около желирания портокалов слой, така че да го покрие и приберете в хладилник. Най-добре оставете за цяла нощ, за да стегне напълно. Може да използвате и по-малка форма, за да стане по-висока торта; в този случай направете желирания слой в по-малка форма, например 10 см. За карамеловия топинг, затоплете кокосов крем с кленов сироп, кокосова захар и кокосово мляко, докато стане еднородна смес и полейте тортата. Приберете в хладилник, за да стегне леко карамелът. Декорирайте с портокал и кокосово брашно за ефект “пудра захар”