Началоarrow rightРецептиarrow right
РАЗЯДКИ – ХУМУС, ГУАКАМОЛЕ И ЧЕСНОВА ВЕГАН РАЗЯДКА

РАЗЯДКИ – ХУМУС, ГУАКАМОЛЕ И ЧЕСНОВА ВЕГАН РАЗЯДКА

Featured Image

Необходими продукти:

ХУМУС С ПЕЧЕНИ МОРКОВИ:

нахут
500 гр.
моркови или сладък картоф
200 г (2-3 бр)
зехтин
50 гр.
чесън
3 скилидки
сока на лимон
½ лимон
сусамов тахан
3 с. л.
сол
2 ч. л.
пушен пипер
1 с. л.
сумак
1 с. л.
куркума
1 ч. л. куркума

ГУАКАМОЛЕ:

авокадо
3 бр.
домат
1 бр.
лук
1 глава
сока на лимон
½ лимон
магданоз
1 шепа
сол
на вкус
черен пипер
на вкус

ЧЕСНОВА РАЗЯДКА - ВЕГАН:

чесън
4-5 скилидки
кашу или орехи
150 гр.
растително мляко по избор (например овесено)
100 мл
хранителна мая
3 с. л.
сол
2 ч. л.
сока на лимон
¼ лимон
черен пипер
1 щипка
розмарин
1 малък стрък

РАЗЯДКИ – ХУМУС, ГУАКАМОЛЕ И ЧЕСНОВА ВЕГАН РАЗЯДКА

ТРУДНОСТ
Лесна
ВРЕМЕ
ПОРЦИИ

Разядките са чудесно предястие – приготвят се лесно и бързо, в тях може да скрием допълнителни зеленчуци за витамини и минерали, а ароматите им винаги са уникални, благодарение на любимите подправки.

Представяме ви трио разядки – хумус с печени моркови и куркума за противовъзпалителни свойства – чудна подправка за студените месеци. Класическо гуакамоле с авокадо за полезни мононенаситени мазнини, които се грижат за здравето ни. И чеснова ВЕГАН разядка за подсилване на имунитета с чесън, който в тази рецепта е предварително изпечен, което го прави супер ароматен.

 

ХУМУС С ПЕЧЕНИ МОРКОВИ:

Време за приготвяне: 10 минути + 40 минути подготовка

Трудност: лесна

Порции: 5

СЪСТАВКИ:

  • 500 г нахут
  • 200 г (2-3 бр) моркови*
  • 50 г зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • сока на ½ лимон
  • 3 с. л. сусамов тахан
  • 2 ч. л. сол 
  • 1 с. л. пушен пипер
  • 1 с. л. сумак
  • 1 ч. л. куркума

* морковите могат да се заменят със сладък картоф

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

      Измийте и подсушете морковите, наредете ги върху хартия за печене и залейте с малко зехтин или друга мазнина по избор. Изпечете в предварително загрята фурна до готовност (докато са меки и имат лек загар). Блендирайте нахут от консерва (или предварително сварен) заедно с морковите. Добавете зехтин, чесън, сока на ½ лимон, тахана и подправките. Блендирайте до хомогенна консистенция. Сервирайте с пушен червен пипер, зехтин и брускети

 

ГУАКАМОЛЕ:

 

Време за приготвяне: 15 минути

Трудност: лесна

Порции: 4

разядка гуакамоле

СЪСТАВКИ:

  • 3 бр. авокадо
  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • сока на ½ лимон
  • шепа магданоз
  • сол
  • черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Блендирайте или намачкайте авокадото. Нарежете домата на кубчета, а магданоза на ситно. Нарежете лука на много ситно или блендирайте, ако не искате да се усеща. Добавете подправките и разбъркайте добре. Сервирайте с още магданоз

 

ЧЕСНОВА РАЗЯДКА – ВЕГАН:

Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути подготовка

Трудност: лесна

Порции: 5

Чеснова разядка в два варианта - веган и класическа

Класическа чеснова разядка по рецепта от блога на Паркмарт

 

СЪСТАВКИ:

  • 4-5 скилидки чесън
  • 150 г кашу (или орехи)
  • 100 мл растително мляко по избор (например овесено)
  • 3 с. л. хранителна мая
  • 2 ч. л. сол 
  • сока на ¼ лимон
  • щипка черен пипер
  • 1 малък стрък розмарин

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Накиснете кашуто в млякото. А през това време изпечете 1 глава чесън във фурна за около 20 минути или докато омекне (може да използвате и пресен, но печеният има по-хубав аромат и вкус). Блендирайте кашуто, млякото и чесъна и до фина консистенция. Добавете хранителна мая и подправки и блендирайте. Сервирайте с брускети и розмарин

 

Приготвяне: