Разядките са чудесно предястие – приготвят се лесно и бързо, в тях може да скрием допълнителни зеленчуци за витамини и минерали, а ароматите им винаги са уникални, благодарение на любимите подправки.
Представяме ви трио разядки – хумус с печени моркови и куркума за противовъзпалителни свойства – чудна подправка за студените месеци. Класическо гуакамоле с авокадо за полезни мононенаситени мазнини, които се грижат за здравето ни. И чеснова ВЕГАН разядка за подсилване на имунитета с чесън, който в тази рецепта е предварително изпечен, което го прави супер ароматен.
ХУМУС С ПЕЧЕНИ МОРКОВИ:
Време за приготвяне: 10 минути + 40 минути подготовка
Трудност: лесна
Порции: 5
СЪСТАВКИ:
- 500 г нахут
- 200 г (2-3 бр) моркови*
- 50 г зехтин
- 3 скилидки чесън
- сока на ½ лимон
- 3 с. л. сусамов тахан
- 2 ч. л. сол
- 1 с. л. пушен пипер
- 1 с. л. сумак
- 1 ч. л. куркума
* морковите могат да се заменят със сладък картоф
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и подсушете морковите, наредете ги върху хартия за печене и залейте с малко зехтин или друга мазнина по избор. Изпечете в предварително загрята фурна до готовност (докато са меки и имат лек загар). Блендирайте нахут от консерва (или предварително сварен) заедно с морковите. Добавете зехтин, чесън, сока на ½ лимон, тахана и подправките. Блендирайте до хомогенна консистенция. Сервирайте с пушен червен пипер, зехтин и брускети
ГУАКАМОЛЕ:
Време за приготвяне: 15 минути
Трудност: лесна
Порции: 4
СЪСТАВКИ:
- 3 бр. авокадо
- 1 домат
- 1 глава лук
- сока на ½ лимон
- шепа магданоз
- сол
- черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Блендирайте или намачкайте авокадото. Нарежете домата на кубчета, а магданоза на ситно. Нарежете лука на много ситно или блендирайте, ако не искате да се усеща. Добавете подправките и разбъркайте добре. Сервирайте с още магданоз
ЧЕСНОВА РАЗЯДКА – ВЕГАН:
Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути подготовка
Трудност: лесна
Порции: 5
СЪСТАВКИ:
- 4-5 скилидки чесън
- 150 г кашу (или орехи)
- 100 мл растително мляко по избор (например овесено)
- 3 с. л. хранителна мая
- 2 ч. л. сол
- сока на ¼ лимон
- щипка черен пипер
- 1 малък стрък розмарин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете кашуто в млякото. А през това време изпечете 1 глава чесън във фурна за около 20 минути или докато омекне (може да използвате и пресен, но печеният има по-хубав аромат и вкус). Блендирайте кашуто, млякото и чесъна и до фина консистенция. Добавете хранителна мая и подправки и блендирайте. Сервирайте с брускети и розмарин