С повод или без – за десерт или за празничната трапеза, ПЕЧЕНАТА ТИКВА С МЕД И ОРЕХИ е един прекрасен традиционен за българската национална кухня десерт, често свързван с есента.
ПЕЧЕНА ТИКВА С МЕД И ОРЕХИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 кг. тиква, ️
- 200 гр. мед, ️
- 100 гр. смлени орехи, ️
- канела на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете тиквата от семките, обелете я и я нарежете на кубчета. Поставете тиквата в тава, сложете малко вода, за да покрие дъното – около 1 см. Намажете тиквата с мед и поръсете с канела. Печете докато тиквата омекне – около 40 мин на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Поръсете с орехите и оставете докато се запече за още около 5-10 мин.
Сервирайте тиквата, полята с карамеления сироп на дъното на тавата.