Лека и ароматна торта с дъх на боровинки! Не изисква печене, което я прави перфектна за лятото. С аромат на бял шоколад, благодарение на какаовото масло и лека сладост. Тази торта е изключително лека и свежа, а ако използвате горски боровинки, това ще я направи още по-ароматна.
СУРОВА ТОРТА С БОРОВИНКИ И КАКАО
СЪСТАВКИ:
Основа:
- 150 г бадеми
- 100 г фурми (около 10 бр.)
- 50 г кокосово масло
Крем:
- 300 г боровинки*
- 2 кена пълномаслено кокосово мляко
- 120 г кленов сироп (или мед)
- 100 г какаово масло
- 10 г желатин или агар-агар
- сока на 1/2 портокал
* боровинките може да се заменят с други сезонни плодове
Декорация:
- боровинки
- бял веган шоколад
- натрошени какаови зърна
Приготовлението на суровата торта отнема около 20 минути, но е необходимо да я оставите за няколко часа в хладилника, за да се стегне. Имайте това предвид, ако я правите за парти или друго събитие.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Блендирайте съставките за основата и разпределете във форма за торта (с диаметър около 20 см). За крема разтопете какаовото масло на водна баня и блендирайте всичко без желатина до хомогенна смес. Смесете желатина с 2-3 с.л. от сместа и разбъркайте добре, докато набъбне. След това затоплете на котлон, докато се разтопи. Добавете към сместа и блендирайте. Алтернативно за веган вариант може да използвате агар-агар според инструкциите на опаковката. Разпределете крема върху основата и приберете в хладилник за няколко часа. След като тортата е стегнала, може да декорирате с разтопен на водна баня бял шоколад и боровинки.