Тиквени мъфини (без глутен)
В сезона на тиквите и Хелоуин, ви споделяме тази рецепта за малко по-разлино от традиционното за българската кухня приложение на този изключително полезен плодов зеленчук. Тиквата ни предпазва от появата на ракови клетки посредством високото съдържание на каротиноиди. Също така спомага да се пазим от бъбречни и съчрдечно-съдови заболявания. Поради ниската й калоричност тя е изключително подходяща и при спазване на диети и хранителни режими.
Съставки (за 6 бр.):
• 200 г печена тиква
• 60 г кленов сироп
• 50 г фъстъчено масло*
• 120 мл мляко по избор – кокосово, бадемово, краве
• 1 яйце
• 200 г овесени ядки
• 1 ч. л. цейлонска канела
• 1 ч. л. микс подправки – канела, карамфил, кардамон, джинджифил,
индийско орехче, бахар, звезден анасон, кориандър
• 1 ч. л. бакплувер + 1/2 ч. л. ябълков оцет
• 1/2 ч. л. сол
• 100 г черен шоколад**
* може да се замени с бадемов тахан
** шоколадови капки
Приготвяне:
-> изпечете предварително тиква и намачкайте като пюре
-> блендирайте овесените ядки до фино брашно
1. Смесете всички съставки без шоколада до хомогенна смес като добавите
оцета върху бакплувера, за да се активира
2. Натрошете шоколада и добавете към сместа
3. Разпределете във формички за мъфини
4. Изпечете за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна