Тази торта с червени боровинки е изключително лека и нежна. С наситен вкус на бял шоколад, който се балансира от леко киселата нотка от плодовете. Перфектен завършек за празничната трапеза, но се вписва чудесно и в обикновен делничен ден. Текстурата е гладка и кремообразна, а вкусът – несравним.
Тортата с бял шоколад и боровинки е без глутен и веган, затова е подходяща за всички, които постят или спазват определен режим на хранене. Приготвянето ѝ не е от най-лесните, но резултатът си струва всяко усилие.
За да приготвите шоколадовата торта с боровинки, ще са ви нужни следните продукти:
Блат:
- 200 г бадемово брашно
- 50 г какаово масло
- 50 г кленов сироп
- 1/2 ч. л. сол
Крем:
- 300 г сурово кашу (накиснато)
- 200г бял шоколад
- 50 г кленов сироп
- 500 г гъсто кокосово мляко (от кен)
- 100 г какаово масло
- есенция ванилия
+
- 200 г (замразени) малини
- 200 г пресни червени боровинки
Излишно е да споменаваме, че всички съставки можете да закупите от нашите супермаркети, както и да ги поръчате онлайн с доставка до вратата ви.
Приготвяне на тортата с бял шоколад и червени боровинки
- Смесете съставките за блата до хомогенна смес. Ако е необходимо, затоплете леко какаовото масло, за да поомекне.
- Разпределете получената смес на дъното на форма за торта (диаметър 20 см.), покрита с хартия за печене. Изпечете блата за 10 минути на 180 градуса.
- Накиснете предварително кашу в топла вода за няколко часа.
- Разтопете шоколада и какаовото масло на водна баня.
- Отделете гъстата част от няколко консерви кокосово мляко (след престой в хладилник) или използвайте гъста кокосова сметана.
- В купа (или блендер) смесете всички съставки за крема до хомогенна смес.
- Поставете малините и нарязаните червени боровинки в малка тенджерка, добавете малко вода и гответе, докато омекнат и се сгъстят. Оставете да се охлади.
- За да сглобите тортата, разпределете върху блата слоя плодове, а върху тях и готовия крем.
- Оставете в хладилник за 1 нощ, за да стегне. След това внимателно извадете тортата от формата и я декорирайте с червени боровинки.