През последните години диетите и различните хранителни режими са станали изключително популярни. До какво обаче води това? Помагаме ли на тялото си или по-скоро му вредим? 

 

Диетите всъщност са поредното ограничение,

което си поставяме, когато решим, че искаме да свалим килограми, да се храним по-здравословно, да изглеждаме по-добре или просто да променим нещо. Представяме си, че нещата трябва да станат от днес за утре – бързо, лесно и веднага. За жалост обаче, тялото не функционира на този принцип. 

 

Лутаме се из многобройните диети в онлайн пространството, коя от коя по-ограничаващи. Избираме тази с най-бърз резултат … и най-малко храна съответно. 

 

Какво се случва?

В началото сме развълнувани, чувстваме се леки, щастливи … но всичко това се случва, защото тялото ни функционира на принципа на стресовите хормони. Отделяме адреналин и кортизол и това ни кара да се чувстваме добре и да си мислим, че всичко е супер. Истината обаче е, че в един момент тялото започва да страда. Това води по-скоро до забавяне на метаболизма, загуба на хранителни вещества като витамини и минерали и вместо да вървим в посока здраве, ние се отдалечаваме от него.

 

Защо?

Проблемът идва най-вече от факта, че нищо от тези диети и режими не е дългосрочно. Можем ли да се храним така завинаги? Колкото и воля да имаме, рядко е възможно да караме само на зелена салата и гриловано пилешко месеци наред. В един момент това води до резултати като психологически срив. Просто се предаваме и започваме да се тъпчем с каквото видим. Тялото също има нужда от това, за да навакса за изгубените калории и ценни вещества. Друг вероятен изход е да сме развили хранително разстройство – желание за все по-ниско тегло или пък обсебване от здравословното хранене. 

 

Какво е решението? Да зарежем диетите!

 

Съществува 1 начин за хранене, който със сигурност е ползотворен за всички и може да се придържате към него неограничено време и той се нарича: качествена и истинска храна!

Колкото повече се фокусираме върху това храната ни да е максимално разнообразна, сезонна, истинска, качествена, а не дали е нискокалорична, то толкова по-добре ще се чувстваме: и психически, и физически. 

 

Кои са нещата, на които да обърнем внимание? ⁣

 

  • СЕЗОН – сезонната храна е с най-добър хранителен профил, тъй като е отгледана и откъсната точно, когато е узряла от естествената слънчева светлина. Знаете, че през зимата не ядем домати, точно защото не са в сезон. Също така тялото ни се настройва според сезона – през лятото ни се ядат по-леки храни, а през зимата по-тежки и мазни заради температурата. ⁣
  • МЯСТО – освен че това е начин да подкрепяме земеделците в нашия район, това е най-добрият начин да предоставяме на тялото си това, от което има нужда. Неслучайно сме родени, където сме и тялото ни има нужда именно от тези вещества, които се намират в местната храна.
  • КАЧЕСТВО – качеството е изключително важна стъпка, особено за животинските продукти, но и за всички останали. При животинските продукти като месо и млечни е много важно да са от пасищно отгледани свободни животни, тъй като това, с което се хранят животните е това, което после ние консумираме. Ако тяхната диета е богата на възпалителни храни, то тогава и нашата става. Яйцата от свободно отгледани кокошки имат напълно различен хранителен профил. Разбира се, тук голям фактор играе много по-високата цена, така че е важно да правим най-доброто, което можем в конкретния момент. ⁣
  • РАЗНООБРАЗИЕ – огромно значение за здравето ни, особено за микробиома. Според последните проучвания микробиомът ни е наричан “втория мозък” и е добре да се стремим към над 25 различни вида плодове и зеленчуци седмично, за да си набавим разнообразни вещества като витамини, минерали, но и полезни бактерии. Здравословното не е нужно да е скучно! Напротив – разнообразието го прави вкусно и приятно. ⁣

 

Защо да се храним по този начин, а не да спазваме конкретни ограничаващи диети и режими?

 

Защото това е най-близкият  до естествения начин на хранене, който предците ни са имали. Колкото повече се доверяваме на тялото си и му даваме това, от което има нужда, толкова по-щастливо е то. Този начин на хранене не е ограничаващ, защото буквално може да консумираме всичко – просто приготвено по правилен начин и най-вече с качествени съставки. Това подпомага естествените функции на тялото като хормонален баланс, детоксикация, баланс на кръвната захар, правилно храносмилане и т.н. 

 

И накрая остава въпросът откъде да си набавяме чиста и качествена храна, за да поддържаме режим на здравословно хранене дългосрочно и лесно?
Както знаете, в Parkmart се стараем да предложим проверени продукти с доказано качество и за всеки вкус или необходимост. От фермерските стоки, през био предложенията и диетичните храни, до винаги пресните месо, яйца и риба – ние сме готови да ви бъдем верен партньор в това начинание. 
Защото в парка ще откриете всички качествени храни и марки, събрани на едно място.

Заложете на истинската храна и усетете разликата!