Нека си поговорим за вината и сирената – каква по-перфектна комбинация! Обикновено първото нещо, което изкача в съзнанието ни са белите вина, тъй като те са свежи и често комбинират в себе си сладост и киселина, което ги прави чудесен спътник към много сирена. Истината обаче е, че както вината, така и сирената може да са млади, отлежали, сладки, леки, тежки и с много различни характеристики.

Качеството на самото сирене зависи от много фактори – млякото, маслеността, бактериите, самата технология и място на производство и самата продължителност на зреене; Подобно на виното, нали?

Комбинирането на сирене с вино се счита за класика, но всъщност няма ясни правила за избор. Съчетанието на тези два продукта е по-скоро по вкус, усет и собствени предпочитания.

Добър пример е именно комбинацията на отлежали плътни сирена с отлежали плътни вина – като например гауда и ементал с Ризлинг. За сравнение меките и пресни кремообразни сирена като Бри и Камембер се съчетават чудесно с Шардоне.

Неща, по които може да съчетаем продуктите:

Произход -> вина и сирена от един регион обикновено си подхождат много добре.

Отлежалост – колкото по-отлежало е сиренето, нека толкова по-отлежало е виното.

Контраст на вкусовете – сладко-солено например; сините сирена да кажем си подхождат със сладки добавки и вина (например сушени плодове и сладко). Това прави сините сирена подходящи за вина, които съдържат повече захар и са сладки.

Шампанизирани и газирани вина тип Просеко се съчетават чудесно с меки сирена като камембер, а розето например с меко козе сирене; шампанското бихме могли да комбинираме с изискани сирена с добавен трюфел.

Колкото по-пикантно е сиренето, толкова по-силно вино би му подхождало; бихте могли да изберете бели сухи вина за тези сирена.

Нека разгледаме някои конкретни примери:

Бри – френско меко сирене с наситен и много маслен вкус; има бяла плесен, която е годна за консумация; подходящо е за крекери, плодове като грозде, пъпеш, сладко от горски плодове и други; може да се комбинира с Шардоне, Пино Ноар, Ризлинг и дори шампанско.

Ементал – швейцарско сирене с плътна консистенция; води се полутвърдо и има характерни дупки, които се дължат на въздуха при ферментация; подхожда си с месни деликатеси и плодове; може да се комбинира с Каберне, Пино Ноар, Пино Гри, Траминер и дори Мерло.

Гауда – твърдо краве сирене (открива се и във вариант младо, отлежало и пушено); може да се комбинира с Шардоне, Мерло, Шира, Пино Гри, Ризлинг и други.

Горгонзола – сирене с благородна плесен от краве или козе мляко; комбинира се добре със салати и плодове; открива се в по-пикантен и в по-сладък вариант; подходящо вино е Каберне Совиньон, Мерло, Порт.

Камембер – наподобява сирене Бри и се комбинира с плодове като грозде и пъпеш; едно от сирената, които си пасват добре с червени вина, например Мерло; както и Пино Блан, Траминер, шампанско.

Моцарела – от краве или биволско мляко, под формата на бели топчета; подходящо е за салати, както и за запичане, например върху пица; може да се комбинира с Кианти, Шардоне, Совиньон Блан, Пино Ноар, Ризлинг и други.

Пармезан – твърдо италианско сирене; перфектно в комбинация с Ризлинг, Совиньон Блан, Гевюрцтраминер.

Синьо сирене – всички сирена с плесен са с различен вкус и цвят, което зависи най-вече от възрастта; комбинира се добре с Ризлинг, Каберне Совиньон, Шира и други, включително Порто.

Чедър – твърдо жълто или бледо сирене; подхожда си с Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Шира, Риоха.

Не забравяйте да следвате собствения си вкус и предпочитания, които ще ви доведат до най-перфектната комбинация за вашето небце.

В Parkmart ще намерите разнообразие от сирена и вина от целия свят. Експериментирайте с нови и непознати вкусове, откривайки нови вкусове и кътчета от света!