Предлагаме Ви една интересна и съвременна рецепта за Никулден и не само: ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ. Тази рецепта придава стилен обрат на традиционното ястие и съчетава елементи от класическата кухня с модерни вкусове.
ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА ШАРАНА:
- 1 цял шаран, почистен и нарязан на порции
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин
ЗА ВИНЕНИЯ СОС:
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 чаша рибен бульон (или вода с малко рибен екстракт)
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязани
- Клонка мащерка или розмарин
- 2-3 супени лъжици масло
- 1 ч.л. брашно за сгъстяване
ЗА ПЮРЕТО ОТ ЦЕЛИНА С ТРЮФЕЛ:
- 1 средна глава целина, обелена и нарязана на кубчета
- 2 картофа, обелени и нарязани
- 1/2 чаша сметана
- Сол на вкус
- Бял трюфелов зехтин или фино настърган трюфел
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяне на шарана: Подсушете и овкусете порциите шаран със сол и черен пипер. Загрейте тиган със зехтин и запържете парчетата шаран от двете страни, докато придобият златиста коричка (около 2-3 минути на страна). Извадете ги от тигана и ги оставете настрани.
Винен сос: В същия тиган добавете маслото и сотирайте лука и чесъна, докато станат златисти. Добавете брашното и разбъркайте за кратко, за да се сгъсти сосът. Налейте бялото вино и бульона, добавете мащерката и оставете да къкри на слаб огън, докато сосът се редуцира наполовина. Върнете парчетата шаран в соса и оставете да къкри 10 минути, докато рибата се готви напълно.
Пюре от целина с трюфел: Сварете целината и картофите в подсолена вода до омекване (около 15-20 минути). Отцедете и пасирайте, като добавите сметаната и сол на вкус.
За финален щрих добавете няколко капки бял трюфелов зехтин или фино настърган трюфел за аромат.
Сервиране: Сервирайте шарана върху лъжичка от ароматното пюре, полейте със соса и гарнирайте с пресни подправки по избор. Тази комбинация ще добави стилен и модерен щрих към празничната трапеза.