Началоarrow rightРецептиarrow right
ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ

ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ

Featured Image

Необходими продукти:

ЗА ШАРАНА:

шаран, почистен и нарязан на порции
1 брой
Сол и черен пипер
на вкус
Зехтин
на вкус

ЗА ВИНЕНИЯ СОС:

сухо бяло вино
1 чаша
рибен бульон (или вода с малко рибен екстракт)
1 чаша
лук, ситно нарязана
1 глава
чесън, нарязан
2 скилидки
мащерка или розмарин
1 клонка
масло
2-3 супени лъжици
брашно за сгъстяване
1 ч.л.

ЗА ПЮРЕТО ОТ ЦЕЛИНА С ТРЮФЕЛ:

целина, обелена и нарязана на кубчета
1 средна глава
картофи, обелени и нарязани
2 бр.
сметана
1/2 чаша
Сол
на вкус
Бял трюфелов зехтин или фино настърган трюфел
на вкус

ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ

ТРУДНОСТ
Лесна
ВРЕМЕ
ПОРЦИИ

Предлагаме Ви една интересна и съвременна рецепта за Никулден и не само: ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ. Тази рецепта придава стилен обрат на традиционното ястие и съчетава елементи от класическата кухня с модерни вкусове.

 

ШАРАН ВЪВ ВИНЕН СОС С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА И ТРЮФЕЛ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ШАРАНА:

  • 1 цял шаран, почистен и нарязан на порции
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин

ЗА ВИНЕНИЯ СОС:

  • 1 чаша сухо бяло вино
  • 1 чаша рибен бульон (или вода с малко рибен екстракт)
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • Клонка мащерка или розмарин
  • 2-3 супени лъжици масло
  • 1 ч.л. брашно за сгъстяване

ЗА ПЮРЕТО ОТ ЦЕЛИНА С ТРЮФЕЛ:

  • 1 средна глава целина, обелена и нарязана на кубчета
  • 2 картофа, обелени и нарязани
  • 1/2 чаша сметана
  • Сол на вкус
  • Бял трюфелов зехтин или фино настърган трюфел

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяне на шарана: Подсушете и овкусете порциите шаран със сол и черен пипер. Загрейте тиган със зехтин и запържете парчетата шаран от двете страни, докато придобият златиста коричка (около 2-3 минути на страна). Извадете ги от тигана и ги оставете настрани.

Винен сос: В същия тиган добавете маслото и сотирайте лука и чесъна, докато станат златисти. Добавете брашното и разбъркайте за кратко, за да се сгъсти сосът. Налейте бялото вино и бульона, добавете мащерката и оставете да къкри на слаб огън, докато сосът се редуцира наполовина. Върнете парчетата шаран в соса и оставете да къкри 10 минути, докато рибата се готви напълно.

Пюре от целина с трюфел: Сварете целината и картофите в подсолена вода до омекване (около 15-20 минути). Отцедете и пасирайте, като добавите сметаната и сол на вкус.

За финален щрих добавете няколко капки бял трюфелов зехтин или фино настърган трюфел за аромат.

Сервиране: Сервирайте шарана върху лъжичка от ароматното пюре, полейте със соса и гарнирайте с пресни подправки по избор. Тази комбинация ще добави стилен и модерен щрих към празничната трапеза.

Приготвяне:

Продукти в тази рецепта